ConstructiCat Logo
CodeBust.
Browse section ▾

Refactoring.

A controlled technique for improving the design of existing code. Browse by group, see the code smells these techniques treat, the test smells in your test suite, or the smells of AI-generated code.

Antipatterns Mascot
Add Parameter

Problem: A method doesn’t have enough data to perform certain actions. Solution: Create a new parameter to pass the necessary data.

001
Architectural Patterns Mascot
Hide Method

Problem: A method isn’t used by other classes or is used only inside its own class hierarchy. Solution: Make the method private or protected.

002
Antipatterns Mascot
Introduce Parameter Object

Problem: Your methods contain a repeating group of parameters. Solution: Replace these parameters with an object.

003
Architectural Patterns Mascot
Parameterize Method

Problem: Multiple methods perform similar actions that are different only in their internal values, numbers or operations. Solution: Combine these methods by using a parameter that will pass the necessary special value.

004
Antipatterns Mascot
Preserve Whole Object

Problem: You get several values from an object and then pass them as parameters to a method. Solution: Instead, try passing the whole object.

005
Architectural Patterns Mascot
Remove Parameter

Problem: A parameter isn’t used in the body of a method. Solution: Remove the unused parameter.

006
Refactoring Mascot
Remove Setting Method

Problem: The value of a field should be set only when it’s created, and not change at any time after that. Solution: So remove methods that set the field’s value.

007
Refactoring Mascot
Rename Method

Problem: The name of a method doesn’t explain what the method does. Solution: Rename the method.

008
Design Patterns Mascot
Replace Constructor with Factory Method

Problem: You have a complex constructor that does something more than just setting parameter values in object fields. Solution: Create a factory method and use it to replace constructor calls.

009
Antipatterns Mascot
Replace Error Code with Exception

Problem: A method returns a special value that indicates an error? Solution: Throw an exception instead.

010
Code Smells Mascot
Replace Exception with Test

Problem: You throw an exception in a place where a simple test would do the job? Solution: Replace the exception with a condition test.

011
Architectural Patterns Mascot
Replace Parameter with Explicit Methods

Problem: A method is split into parts, each of which is run depending on the value of a parameter. Solution: Extract the individual parts of the method into their own methods and call them instead of the original method.

012
Refactoring Mascot
Replace Parameter with Method Call

Problem: Calling a query method and passing its results as the parameters of another method, while that method could call the query directly. Solution: Instead of passing the value through a parameter, try placing a query call inside the method body.

013
Refactoring Mascot
Separate Query from Modifier

Problem: Do you have a method that returns a value but also changes something inside an object? Solution: Split the method into two separate methods. As you would expect, one of them should return the value and the other one modifies the object.

014
Refactoring Mascot
Change Bidirectional Association to Unidirectional

Problem: You have a bidirectional association between classes, but one of the classes doesn’t use the other’s features. Solution: Remove the unused association.

015
Design Patterns Mascot
Change Reference to Value

Problem: You have a reference object that’s too small and infrequently changed to justify managing its life cycle. Solution: Turn it into a value object.

016
Refactoring Mascot
Change Unidirectional Association to Bidirectional

Problem: You have two classes that each need to use the features of the other, but the association between them is only unidirectional. Solution: Add the missing association to the class that needs it.

017
Architectural Patterns Mascot
Change Value to Reference

Problem: So you have many identical instances of a single class that you need to replace with a single object. Solution: Convert the identical objects to a single reference object.

018
Antipatterns Mascot
Duplicate Observed Data

Problem: Is domain data stored in classes responsible for the GUI? Solution: Then it’s a good idea to separate the data into separate classes, ensuring connection and synchronization between the domain class and the GUI.

019
Refactoring Mascot
Encapsulate Collection

Problem: A class contains a collection field and a simple getter and setter for working with the collection. Solution: Make the getter-returned value read-only and create methods for adding/deleting elements of the collection.

020
Antipatterns Mascot
Encapsulate Field

Problem: You have a public field. Solution: Make the field private and create access methods for it.

021
Refactoring Mascot
Replace Array with Object

Problem: You have an array that contains various types of data. Solution: Replace the array with an object that will have separate fields for each element.

022
Refactoring Mascot
Replace Data Value with Object

Problem: A class (or group of classes) contains a data field. The field has its own behavior and associated data. Solution: Create a new class, place the old field and its behavior in the class, and store the object of the class in the original class.

023
Design Patterns Mascot
Replace Magic Number with Symbolic Constant

Problem: Your code uses a number that has a certain meaning to it. Solution: Replace this number with a constant that has a human-readable name explaining the meaning of the number.

024
Code Smells Mascot
Replace Subclass with Fields

Problem: You have subclasses differing only in their (constant-returning) methods. Solution: Replace the methods with fields in the parent class and delete the subclasses.

025
Design Patterns Mascot
Replace Type Code with Class

Problem: A class has a field that contains type code. The values of this type aren’t used in operator conditions and don’t affect the behavior of the program. Solution: Create a new class and use its objects instead of the type code values.

026
Architectural Patterns Mascot
Replace Type Code with State/Strategy

Problem: You have a coded type that affects behavior but you can’t use subclasses to get rid of it. Solution: Replace type code with a state object. If it’s necessary to replace a field value with type code, another state object is “plugged in”.

027
Design Patterns Mascot
Replace Type Code with Subclasses

Problem: You have a coded type that directly affects program behavior (values of this field trigger various code in conditionals). Solution: Create subclasses for each value of the coded type. Then extract the relevant behaviors from the original class to these subclasses. Replace the control flow code with polymorphism.

028
Refactoring Mascot
Self Encapsulate Field

Problem: You use direct access to private fields inside a class. Solution: Create a getter and setter for the field, and use only them for accessing the field.

029
Refactoring Mascot
Collapse Hierarchy

Problem: You have a class hierarchy in which a subclass is practically the same as its superclass. Solution: Merge the subclass and superclass.

030
Code Smells Mascot
Extract Interface

Problem: Multiple clients are using the same part of a class interface. Another case: part of the interface in two classes is the same. Solution: Move this identical portion to its own interface.

031
Refactoring Mascot
Extract Subclass

Problem: A class has features that are used only in certain cases. Solution: Create a subclass and use it in these cases.

032
Code Smells Mascot
Extract Superclass

Problem: You have two classes with common fields and methods. Solution: Create a shared superclass for them and move all the identical fields and methods to it.

033
Design Patterns Mascot
Form Template Method

Problem: Your subclasses implement algorithms that contain similar steps in the same order. Solution: Move the algorithm structure and identical steps to a superclass, and leave implementation of the different steps in the subclasses.

034
Antipatterns Mascot
Pull Up Constructor Body

Problem: Your subclasses have constructors with code that’s mostly identical. Solution: Create a superclass constructor and move the code that’s the same in the subclasses to it. Call the superclass constructor in the subclass constructors.

035
Design Patterns Mascot
Pull Up Field

Problem: Two classes have the same field. Solution: Remove the field from subclasses and move it to the superclass.

036
Design Patterns Mascot
Pull Up Method

Problem: Your subclasses have methods that perform similar work. Solution: Make the methods identical and then move them to the relevant superclass.

037
Antipatterns Mascot
Push Down Field

Problem: Is a field used only in a few subclasses? Solution: Move the field to these subclasses.

038
Design Patterns Mascot
Push Down Method

Problem: Is behavior implemented in a superclass used by only one (or a few) subclasses? Solution: Move this behavior to the subclasses.

039
Architectural Patterns Mascot
Replace Delegation with Inheritance

Problem: A class contains many simple methods that delegate to all methods of another class. Solution: Make the class a delegate inheritor, which makes the delegating methods unnecessary.

040
Architectural Patterns Mascot
Replace Inheritance with Delegation

Problem: You have a subclass that uses only a portion of the methods of its superclass (or it’s not possible to inherit superclass data). Solution: Create a field and put a superclass object in it, delegate methods to the superclass object, and get rid of inheritance.

041
Code Smells Mascot
Consolidate Conditional Expression

Problem: You have multiple conditionals that lead to the same result or action. Solution: Consolidate all these conditionals in a single expression.

042
Antipatterns Mascot
Consolidate Duplicate Conditional Fragments

Problem: Identical code can be found in all branches of a conditional. Solution: Move the code outside of the conditional.

043
Antipatterns Mascot
Decompose Conditional

Problem: You have a complex conditional (if-then/else or switch). Solution: Decompose the complicated parts of the conditional into separate methods: the condition, then and else.

044
Refactoring Mascot
Introduce Assertion

Problem: For a portion of code to work correctly, certain conditions or values must be true. Solution: Replace these assumptions with specific assertion checks.

045
Code Smells Mascot
Introduce Null Object

Problem: Since some methods return null instead of real objects, you have many checks for null in your code. Solution: Instead of null, return a null object that exhibits the default behavior.

046
Code Smells Mascot
Remove Control Flag

Problem: You have a boolean variable that acts as a control flag for multiple boolean expressions. Solution: Instead of the variable, use break, continue and return.

047
Architectural Patterns Mascot
Replace Conditional with Polymorphism

Problem: You have a conditional that performs various actions depending on object type or properties. Solution: Create subclasses matching the branches of the conditional. In them, create a shared method and move code from the corresponding branch of the conditional to it. Then replace the conditional with the relevant method call. The result is that the proper implementation will be attained via polymorphism depending on the object class.

048
Code Smells Mascot
Replace Nested Conditional with Guard Clauses

Problem: You have a group of nested conditionals and it’s hard to determine the normal flow of code execution. Solution: Isolate all special checks and edge cases into separate clauses and place them before the main checks. Ideally, you should have a “flat” list of conditionals, one after the other.

049
Antipatterns Mascot
Extract Class

Problem: When one class does the work of two, awkwardness results. Solution: Instead, create a new class and place the fields and methods responsible for the relevant functionality in it.

050
Design Patterns Mascot
Hide Delegate

Problem: The client gets object B from a field or method of object А. Then the client calls a method of object B. Solution: Create a new method in class A that delegates the call to object B. Now the client doesn’t know about, or depend on, class B.

051
Code Smells Mascot
Inline Class

Problem: A class does almost nothing and isn’t responsible for anything, and no additional responsibilities are planned for it. Solution: Move all features from the class to another one.

052
Design Patterns Mascot
Introduce Foreign Method

Problem: A utility class doesn’t contain the method that you need and you can’t add the method to the class. Solution: Add the method to a client class and pass an object of the utility class to it as an argument.

053
Antipatterns Mascot
Introduce Local Extension

Problem: A utility class doesn’t contain some methods that you need. But you can’t add these methods to the class. Solution: Create a new class containing the methods and make it either the child or wrapper of the utility class.

054
Refactoring Mascot
Move Field

Problem: A field is used more in another class than in its own class. Solution: Create a field in a new class and redirect all users of the old field to it.

055
Architectural Patterns Mascot
Move Method

Problem: A method is used more in another class than in its own class. Solution: Create a new method in the class that uses the method the most, then move code from the old method to there. Turn the code of the original method into a reference to the new method in the other class or else remove it entirely.

056
Code Smells Mascot
Remove Middle Man

Problem: A class has too many methods that simply delegate to other objects. Solution: Delete these methods and force the client to call the end methods directly.

057
Design Patterns Mascot
Extract Method

Problem: You have a code fragment that can be grouped together. Solution: Move this code to a separate new method (or function) and replace the old code with a call to the method.

058
Design Patterns Mascot
Extract Variable

Problem: You have an expression that’s hard to understand. Solution: Place the result of the expression or its parts in separate variables that are self-explanatory.

059
Antipatterns Mascot
Inline Method

Problem: When a method body is more obvious than the method itself, use this technique. Solution: Replace calls to the method with the method’s content and delete the method itself.

060
Antipatterns Mascot
Inline Temp

Problem: You have a temporary variable that’s assigned the result of a simple expression and nothing more. Solution: Replace the references to the variable with the expression itself.

061
Refactoring Mascot
Remove Assignments to Parameters

Problem: Some value is assigned to a parameter inside method’s body. Solution: Use a local variable instead of a parameter.

062
Code Smells Mascot
Replace Method with Method Object

Problem: You have a long method in which the local variables are so intertwined that you can’t apply Extract Method. Solution: Transform the method into a separate class so that the local variables become fields of the class. Then you can split the method into several methods within the same class.

063
Design Patterns Mascot
Replace Temp with Query

Problem: You place the result of an expression in a local variable for later use in your code. Solution: Move the entire expression to a separate method and return the result from it. Query the method instead of using a variable. Incorporate the new method in other methods, if necessary.

064
Code Smells Mascot
Split Temporary Variable

Problem: You have a local variable that’s used to store various intermediate values inside a method (except for cycle variables). Solution: Use different variables for different values. Each variable should be responsible for only one particular thing.

065
Architectural Patterns Mascot
Substitute Algorithm

Problem: So you want to replace an existing algorithm with a new one? Solution: Replace the body of the method that implements the algorithm with a new algorithm.

066